istoria berii

Berea, o poveste de mii de ani. Tu ŞTII CÂND şi CUM a apărut?

Prima băutură alcoolică din lume, aşa cum a fost ea cunoscută, are 9.000 de ani, este de origine chineză şi este un fel de „ţuică” realizată din orez, miere şi fructe. Prima bere din orz se pare însă că a apărut în Orientul Mijlociu.

Deşi oamenii cu siguranţă că beau bere cu mult înainte, dovezi concrete cu privire la producţia de bere datează de acum 5.000 de ani, din vremea sumerienilor vechii Mesopotamii.

Arheologii au descoperit o serie de vase din ceramică datând din anul 3.400 î.Hr, care păstrau încă urme de reziduuri de bere. Iar un cântec străvechi, “Imn pentru Ninkasi” – în realitate o odă închinată zeiţei sumeriene a berii – dezvăluie o primă reţetă a acestei băuturi atât de iubite încă de pe atunci şi care era produsă exclusiv de către femeile preotese ale templului.

Băutura spumoasă bogată în nutrienţi reprezenta un element-cheie în alimentaţia sumeriană şi era chiar o alternativă mult mai sigură la consumul de apă din canalele şi râurile din apropierea aşezărilor urbane, în mare parte contaminate cu reziduuri animale.

Consumul de bere a înflorit în timpul imperiului babilonian, dar puţine sunt popoarele care iubeau berea mai mult decât egiptenii. Aşa s-a ajuns ca muncitorii care lucrau de-a lungul Nilului să fie adesea răsplătiţi cu bere dulce şi hrănitoare, iar toată lumea, de la faraoni la cel mai sărac egiptean, de la adulţi la copii, beau zilnic bere.

Multe dintre sortimentele de bere străveche primeau arome dintre cele mai neobişnuite – ulei  de măsline, mătrăgună sau curmale.

Varianta modernă a berii urma să apară abia prin Evul Mediu, când călugării creştini şi alţi artizani au început să fabrice această băutură folosind hamei.

Berea a fost foarte populară în toată lumea antică şi foarte apreciată datorită calităţilor sale nutriţionale, dar şi pentru faptul că era o băutură revigorantă.

Istoricul grec Herodot recomanda berea ca antidot, în timp ce Hipocrate, părintele medicinei, susţinea că această băutură este un bun întăritor pentru inimă.

INEDIT

Berea apare consemnată  în cel mai vechi document cunoscut omului: o tablă străveche în care se menţionează cum se fabrica această populară băutură.

Mănăstirile au fost primele care au produs bere la scară largă, în scop comercial . Aici se construiau distilerii pentru a le putea oferi pelerinilor bere. De asemenea, călugării au folosit berea atât pe post de aliment, în vreme de foamete.